Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatby jako řemen

“Takže, dědo. Máte auto číslo 2 a budete se držet hned za autem číslo 1, ve kterém pojede ženich se svým svědkem, bratrem nevěsty a jejich dcerami. Je vám to jasné?”  

“Jistě. Bude to pro mě nejlepší řešení. Bába sice má v mobilu navigaci” ukazuje na manželčin mobil

”Nastav ji ” pokynem dlaně nařizuje děda manželce, babičce ženicha.

"Sraz je na Staromáku před radnicí." opakujeme si všichni před odjezdem jako papoušci Žako. Ale zdá se, že pro některé ze svatebčanů opakování není matkou moudrosti.

 

“Děda na to šlápnul.” komentuju lakonicky. A se zájmem s ostatním osazenstvem z auta číslo 3 na křižovatce sledujeme, kterak starý pán předjíždí vůz číslo 1 i taxi, kterému nebylo přiřazeno pořadové číslo. Muselo se objednat dodatečně, aby se všichni svatební hosté, kteří se sešli před svatebním obřadem a shromáždili v domě nevěsty a ženicha mohli dopravit do obřadní síně včas.

Svatby plné zápletek a řešení. Komplikací a rozuzlení. Nejinak tomu bylo i na svatbě, na kterou jsem byla přizvána jako host. Zúčastnila jsem se jí na poslední chvíli, stejně jako zbylí hosté. Nevěsta si původně přála malou a komorní svatbu. Možná ji k tomu vedly důvody rozdílnosti rodin, které se svatbou novomanželé spojili v příbuzenství. Ale její obavy byly zbytečné. A ani její nervozita a ztráta hlasu neohrozila a nezpochybnila podporu a radost svatebních hostů. Dorazili všichni pozvaní. Rozvedení, svobodní i ti podruhé ženatí a vdaní. Kvůli svatbě svých dětí jsme ochotni podstoupit i takové kuriozity jako je společná fotografie, na které je otec s první i druhou manželkou a společnými dětmi. Protože v prvé řadě nám jde vždy o štěstí novomanželů.

 

Ale taková fotka je máček ve srovnání se zážitky, ke kterým může dojít v temperamentnějších rodinách.  Nebývá nouze o rvačky svatebních hostů, ve kterých mohou k úhoně přijít rukávy nebo obličeje. Že vám to připadá primitivní? Ani já bych nechtěla přijít k úrazu či o rukáv. Ale možná právě to jsou ty pravé zasvěcovací křesty pro novomanžele. Aby si uvědomili hned na svatbě, že kromě lásky v manželství přijde i občasné nedorozumění a nepochopení.

Moc mě mrzí, že v dnešních dobách ubývá svateb. Netuším, zda jsem k tomuto názoru došla díky růžovým brýlím s poněkud zamlženými skly, přes které se začínám díky vyššímu věku dívat. Ale měnící se uspořádání rodin okolo mě nutí k zamyšlení a hledání souvislostí, které z toho vyplývají. Odpusťte mi stesk po zašlých časech. Je fajn, že spolu lidé žijí na takzvaně psí knížku. Ale vede svoboda rozhodování vždy ke kýženému efektu a zisku? Anebo každá svobodná změna vždy přináší posun, ale s tím i další otravné mouchy, které je potřeba odhánět z obličeje?

Pokud je mé vyjadřování na vás příliš složité, mějte se mnou ještě krapet trpělivosti. Hned přistoupím k názorným příkladům.

 

Díky naší rozvětvené rodině jsem zažila v dětství svateb nepočítaně. A z tohoto faktu vychází moje vlastní zkušenost. Jen si to zkusme spočítat. Maminka pochází ze sedmi dětí. Tatínek ze čtyř. A nikdo z jejich sourozenců nezůstal na ocet. Někteří se dokonce oženili či vdaly dvakrát. A žádný z nich neměl méně než jsou dvě děti. Rodiny se od té doby zmenšují a oklešťují. Na jedné straně jsou zde příčiny komfortu, že se všichni chceme mít lépe. A to stejné si přejeme pro svoje děti. Lepší vzdělání, bydlení, cestování. Na druhé straně je zde svobodný výběr partnera. Můžete žít s mužem, ženou. Vaše rodina vás může ve vaší volbě podporovat a schvalovat váš životní styl. A vy s ní můžete váš život sdílet anebo taky nemusíte. A dostáváme se k myšlence, proč někteří lidé o svatby stojí a jiní ne? Co nám přináší rodina? Jsou to lidé, kteří nás podporují nebo nám lezou jen na nervy?

 

Co žene člověka do zamotaného kruhu, kde nás roztáčí touha po sociálních jistotách doprava a doleva osamocenost a psychický tlak na sebevědomí. Jak to souvisí? Jsme skutečně nesvobodní? A pokud ano, kdo nebo co nás osvobí od tlaku, který si sami den ze dne nakládáme dobrovolně na svá záda?
 

Připadá vám, že jsem se vzdálila od téma svatby na tisíc světelných let? Ale vůbec ne. To jen naše protichůdné tendence ukázat všem jak to zvládáme a že nikoho nepotřebujeme nám nasazuje na krk oprátku odcizení a samoty. Že si to nemyslíte?

A proč ve společnosti žije tolik osamělých matek s dětmi nebo osamělých mužů? Bylo to tak vždy? Jsme málo zocelení na vztahy? Nebo proč nás ostatní lidé unavují, když trávíme čas se svými mobily a potom podstupujeme drahé kurzy seberozvoje? Dává vám to smysl?

 

Ale zpět ke svatbám. Výmluvy, že jsou svatby příliš drahé a je třeba využít financí na důležitější věci je nesmysl. Svatby jsou společenská setkání, která utužují rodiny. Ať si kdo chce o lásce spojené se svobodnou volbou říká co chce, tak pokud nejde o peníze - proč se lidé neberou? Jsou tak sobečtí? Nebo jsou ze zvyklostí své rodiny zklamaní? Nebo sami sebe chtějí pojistit  tím, že se raději nevezmou?

Jistě. Vysvětlení, že chtějí ušetřené peníze použít raději užitečnějším způsobem chápu. Ale nebude pro nás ve výsledku daleko užitečnější, když nás v náš nejdůležitější den podpoří naši nejbližší? Kdy my jim dáme najevo, že oni patří k nám a jak je pro nás důležité, že jsou s námi a my s nimi? Ať už jsou roztodivnější. A ať máme oni i my, ve stáří na co vzpomínat. 

 

Autor: Ilona Ondráčková | neděle 27.8.2023 14:44 | karma článku: 8,13 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

Zahlédla jsem je jednoho prosluněného odpoledne, jak kráčí přes rušnou křižovatku v Praze. Věnovala jsem se zrovna své jedné z nejoblíbenějších činností při čekání na tramvaj. Chytání lelků a pozorování svých bližních.

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73 | Přečteno: 194x | Ostatní

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

Příroda nám namíchala nový parfém Podzimní zen. Vůně země, která je naplněná až po okraj všemi svými odvedenými sliby. Sametově hladká i drsně vroubkovaná. Odrážejí se v ní barvy temně fialové, tmavě rudé, zářivě žluté,

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

Po zatažené obloze se opilým tanečním krokem začal prohánět vítr. Chvíli tančil svižnou polku v kruzích aby za chvíli změnil styl v trhané a rychlé tango. Vír ledového vzduchu hnal oblaka do houfu před sebou.

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02 | Přečteno: 150x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

Na dvorku v trávě ležela opuštěná růžová teniska. Rozhlížela se udiveně okolo sebe. “Kdepak se schovává moje kolegyně? Moje věrná družka, druhá do páru?” Ale ať se rozhlížela doprava i doleva, kam jí špička a pata dovolila kouknout,

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54 | Přečteno: 322x | Cestování

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

Stalo se to devadesátých letech. Káva turecká do skla i do šálku se v kavárně u Hubáčků podávala za pouhých sedm korun českých. A v celém Písku byla nejlevnější. Pracovala jsem tenkrát jako barmanka v denní kavárně.

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09 | Přečteno: 740x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1745x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek