Láska v nebi

Srdce osamělé romantické ženy je jako srdce z pouti. Obrovské, kýčovité a přeslazené. A křičí na všechny světové strany: Miluji Tě! A ze všeho nejvíce touží po lásce. Lásku zažívat a dostávat. Být ta jediná a osudová.

Běžel s ní do kopce po krásné letní zelené louce. Vypadala přesně tak kýčovitě zelená, jako na výchozí tapetě Windows XP. Vítr ji svištěl do tváří. Prorážela si cestu modrým nebem a bílými obláčky.

Chci výš!“ volala na něj shora.

Dobrá.“ přikývl a povolil šňůrku, na které ji měl přivázanou jako papírového draka.

Ach, to je nádhera.“ vydechla slova už spíš jen sama pro sebe, když popojela oblohou zase o kus dál do nebesky modrého sametu. Tělo měla tak napumpované adrenalinem i endorfíny, že ji připadalo, že je v objetí s oblohou. Tohle přesně si vždy přála. O takových věcech sní rozmarná duše ženy. Být svobodná a zároveň být i s ním. Cítit se v bezpečí a prožívat dobrodružství.

Děkuji ti!“ volala pánu Bohu do oken a její milý se na ni určitě zezdola spokojeně usmíval, i když už mu dávno nemohla vidět do tváře. Tak byla vysoko.

Užívala si ten krásně lehký pocit bezstarostnosti. Zamilovanosti, která ji ve snu katapultovala až do samotné nebeské blaženosti.

 

Někdy máme pocit, že je k nám osud příliš tvrdý. A už se nám nechce dál žít ve světě, ve kterém jsme ztratili naději na lásku. Nechceme se angažovat. Hledat a nabízet se. Přežíváme den za dnem a jen se tak vlečeme životem. Nevnímáme krásy přírody. Podlehneme smutku nebo lhostejnosti. Zapomeneme na všechno dobré, co nás kdy potkalo. Přestaneme v něj věřit. A poddáme se myšlenkám, že už na nás nic hezkého nečeká. Že jsme si všechno odžili. Naše srdce zalehne silný pancíř ochranné krusty, jakou jsou obaleny smažené kousky kuřete s conrflakes z KFC. Tak bychom si v koutku duše přáli, aby se do něj s chutí zakousnul někdo blízký a láskou snědl. Ale tolik se obáváme zklamání a proto se raději dál smažíme ve svém nešťastném peklíčku na pánvi přítomnosti.

 

Srdce osamělé romantické ženy je jako srdce z pouti. Obrovské, kýčovité a přeslazené. A křičí na všechny světové strany: Miluji Tě! A ze všeho nejvíce touží po lásce. Lásku zažívat a dostávat. Být ta jediná a osudová.

Taková žena se chová pošetile jako zmagnetizovaný radar. Za každým rohem, za každým náhodným mužským pohledem vidí svou velikou příležitost k životní lásce až za hrob. Ale třeba je to právě takto v pořádku, co já vím? Vím jen, že nikdo svou vlastní přirozenost nepotlačí. Tak jako muž nepotlačí svou touhu po ženě. A žena svou touhu po lásce muže. Létají si na svých oběžných dráhách každodenních povinností, snů a přání. A vysílají své originální vibrace do ostatních vesmírů stejně neúnavně, jako Leoš Mareš z rádia Evropa dvě.

 

Ale co vlastně rozhoduje o tom, zda nějaká žena zachytí nebo přitáhne signály muže? Hrají nějakou další přídavnou roli v příbězích zamilovaných nitky osudu předem upředenými moudrými sudičkami? Ráda bych věřila, že ano. Že kromě přitažlivosti, počtu přátel na facebooku a společných zájmů jsou ve velké hře zvané osud důležitá i jiná kritéria.

Starší žena by měla mít v záležitostech spojených s láskou zkušenosti a rozum. Také se od ní očekává, že bude vědět, co chce. Ale svět je plný názorů a předsudků. Jak jste připraveni na život zjistíte teprve tehdy, když vám udeří ze všech sil na solar. A s láskou je to jako s výhrou ve Sportce. Zkuste ji odmítnout, když ji dostáváte.

 

Mohla si zpětně pořád a dokola pouštět v hlavě film s příběhem jejich seznámení. Žádnou osudovost ani přitažlivost v něm nenalezla. Našla tam pouze svůj zájem a zvědavost na mladého muže.

 

Spíš sedmnáctiletého kluka, který se jednoho dne vyloupl z přítomnosti, opíral se jedním loktem o zábradlí a zakusoval se do svačiny. Na bradě její pozornost upoutalo několik pupínků, kterou si při mluvení občas mnul prsty. Prohodili spolu ze slušnosti několik vět. Držel se v pozadí a pozoroval. Vyzařoval naprosto bezpečné a klidné fluidum. Nepřišel ji ničím vyjímečným. Možná právě ten jeho klid ji vyváděl z míry.

 

Vše se změnilo až ve chvíli, kdy ji doprovázel cestou na vlak a během povídání zjistila, že se ji snaží omráčit. Svými zkušenostmi ve světě, svými znalostmi. Kdyby k sobě byla v té chvíli upřimná, pochopila by, že to její dveře z osamělosti byly otevřené dokořán a ona ho zvala dál. A nezlobila by se na něj tak, jako se zlobila a vztekala později. Když se začala cítit jako lovená zvěř. Protože ve své naivitě k němu zpočátku přistupovala jako shovívavá matka k synovi jiné matky.

 

Ale to už se ji pokoušel dobývat jako muž a bylo na všechny moudra pozdě. Čím víc si rozumem vysvětlovala, že jejich vztah nemá budoucnost, tím víc se bořila do svých emocionálních zápasů. Zlobila se na něj, že se odvážil. A zlobila se na sebe, že mu to dovolila.

 

Zase letím kolmo nahoru. Cítím silné vibrace motorů. Mířím do neznáma. Ale právě ta nejistota mě bytostně přitahuje. Jsem raketou, kterou pohání palivo mé touhy. Žhavé palivo mě v útrobách pálí a rozpaluje můj kovový ochranný obal. Zrychluji. Míjím planety a neznámé vesmíry. Prolétám záclonou mlhoviny. Kochám se třpytem hvězd. Ale toužím pouze po jediném. Splynout s tebou a rozpustit se v tobě. Hledám tě a nenacházím. „Kam jsi se mi schoval, Miláčku?“ Zamířím do temných červích děr. Asi zde umřu. Buď zabloudím anebo se roztrhnu touhou a exploduju ve vesmíru nenaplněných lásek.

 

Některé lásky se mohou realizovat pouze v naší fantazii. Možná jsou to úniky před panem Rozumem.

Kdo je pan Rozum? No to je přeci ten přísný pán, který k nám mluví hlasem soudce z hlubin našeho svědomí.

„Toho kluka milovat nemůžeš!“ kárá mě od nejvyššího soudu v mojí hlavě.

„Proč ne?“ slabým hláskem se dožaduju vysvětlení.

„Protože to není správné!“ zahřmí přísně až se mu zkroutí kníry pod nosem

Ach, jak jsem nesnášela pana Rozuma.

Celý svět i podsvětí se proti mně spikli.

 

A co teprve pan suchar Předsudek. Ten mi rád po večerech důležitě četl obvinění z tlustého spisu. Měl mě u sebe zapsanou za ušima jako případ „Jak hluboko může klesnout naivní romantická žena“ A řezavým hlasem, jako pilkou na železo se zarýval do mého chvějícího se srdce.

„Vztah starší ženy a mladšího muže je nedůstojný.“ podrýval mé už dost otřesené sebevědomí

„Pouze tě využívá.“ narušoval mou vnitřní rovnováhu.

A potom zde byla i paní spravedlivá bez pochopení. Paní Domněnková. Babizna s utrženou fantazií ze řetězu zlého psa. Od pana Předsudka se lišila právě přemrštěným fantazírováním. Protože jak víme, předsudky jsou částečně podloženy a odvozeny od toho, že se v minulosti přihodily události, které jsou podobné té, kterou právě prožíváme. Ale domněnky, to je zcela jiná kategorie. Pole neorané pro developerku Domněnkovou.

„Co kdyby se o vaší zamilovanosti dozvěděla jeho máma?“ zarývala své drápky do mé citlivé kůže.

„Co bys jí tak řekla?“ hnidopišsky se kochala mými rozpaky.

„Jak bys ho představila svým známým?“ tančila na mé nejistotě breakdance.

Nenáviděla jsem celou tuhle partu, která okupovala poslední dny můj byt. Ale musela jsem je brát v potaz.

A pořád věřila na lásku. A věřila svým snům. Třeba jsou sny formy andělské odměny. Dárky z nebe fantazie. Odměna pro ty, kteří věří. Nebo jsou to kouzla z lásky? Je on tím čarodějem, který mě pomocí snů chce udržet v komplikovaném vztahu? Jsem já tím zamilovaným snílkem? Čím větší jsou touhy, tím krásnější mohou být i sny? Tápala mezi světem snů a realitou.

 

Přemýšlela, co si způsobuje. Pořád jen snila a přemýšlela. A on chtěl činy. A ona žila svůj románek společně s ním v meziprostoru. V jiných světech. Tam, kde mohli být spolu a svobodní. A být kýmkoliv.

Tentokrát se potkáváme na mořském břehu. Rozumíme si beze slov. Potvrzujeme si vzájemnými pohledy do očí toho druhého, že chceme být spolu. Kráčíme vedle sebe rozhodnutí přijít na kloub tomu dávnému tajemství. Slunce nás zahřívá ale moře volá. Vcházíme do vody a ponoříme se do hloubky oceánu. Propojujeme se s vodní říší a ta nás navádí až dolů k mořskému dnu. Hledáme na něm odpovědi, které nemůžeme najít tam venku. Poklady pochopení pro náš vztah. Perly obhajování naší lásky. Kouzelnou mušli pro naslouchání jeden druhému.

 

Sny jsou pohádky našeho nevědomí, které nás ochraňuje před skutečností dokud nebudeme dostatečně silní, abychom ji přijali. Iluze jsou konstrukty, které si vytváříme svými nezrealizovatelnými přáními. Ale ať už sníme, nebo bdíme plujeme všichni v bublině nekonečných příležitostí a možností, které nám nabízí život. A láska jim dává smysl.

Hledala jsem tě ve svých snech v oblacích i v moři. A láska mi zatím pomohla líp se ukotvit zde na zemi.

 

Příspěvek do literární soutěže kultury 21 Nejkrásnější milostný příběh

 

Autor: Ilona Ondráčková | čtvrtek 17.8.2023 8:08 | karma článku: 7,43 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

Zahlédla jsem je jednoho prosluněného odpoledne, jak kráčí přes rušnou křižovatku v Praze. Věnovala jsem se zrovna své jedné z nejoblíbenějších činností při čekání na tramvaj. Chytání lelků a pozorování svých bližních.

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73 | Přečteno: 194x | Ostatní

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

Příroda nám namíchala nový parfém Podzimní zen. Vůně země, která je naplněná až po okraj všemi svými odvedenými sliby. Sametově hladká i drsně vroubkovaná. Odrážejí se v ní barvy temně fialové, tmavě rudé, zářivě žluté,

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

Po zatažené obloze se opilým tanečním krokem začal prohánět vítr. Chvíli tančil svižnou polku v kruzích aby za chvíli změnil styl v trhané a rychlé tango. Vír ledového vzduchu hnal oblaka do houfu před sebou.

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02 | Přečteno: 150x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

Na dvorku v trávě ležela opuštěná růžová teniska. Rozhlížela se udiveně okolo sebe. “Kdepak se schovává moje kolegyně? Moje věrná družka, druhá do páru?” Ale ať se rozhlížela doprava i doleva, kam jí špička a pata dovolila kouknout,

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54 | Přečteno: 322x | Cestování

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

Stalo se to devadesátých letech. Káva turecká do skla i do šálku se v kavárně u Hubáčků podávala za pouhých sedm korun českých. A v celém Písku byla nejlevnější. Pracovala jsem tenkrát jako barmanka v denní kavárně.

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09 | Přečteno: 740x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1745x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek